edit this page - page history - about editing

Slow Subversion Performance over HTTPS

SVN

I had a long, and mysterious, problem where trying to execute SVN commands on a Windows machine over HTTP would execute normally, whereas over HTTPS they would be extremely slow, but only for particular repositories:

svn info http://iaml.svn.sourceforge.net/svnroot/iaml : 14 seconds
svn info https://iaml.svn.sourceforge.net/svnroot/iaml : 14 seconds

svn info http://iaml.googlecode.com/svn/trunk : 7 seconds
svn info https://iaml.googlecode.com/svn/trunk : 37 seconds

This would only occur while I was at Massey, and only while I was at my machine. I asked the Google Code side and they assured me it was not a problem on their side.

Eventually, a system administrator came to help me solve the problem. Using Process Monitor, we kept a trace of svn.exe and tried to debug how it worked.

It turned out there was a major delay when trying to execute something through cryptnet.dll. After disabling cryptnet.dll (and allowing Windows to complain), the problem vanished.

Some researching indicated this problem had occurred before: cryptnet.dll was timing out because the machine was not connected to the Internet.

We have to use a proxy in order to use the Internet at Massey. I went into my Internet Connection settings for Windows, and saw that the proxy was being resolved to a script, rather than an actual proxy address. I switched it to a proxy manually, and the problem has gone! Hooray!
Categories: Troubleshooting | Windows
edit this page - what links to here? - page history - top
Last edited by jevon jevon 86 months ago